Tuesday, October 24, 2017

Makanan Tradisional Terengganu


Bagi yang bercuti ke Terengganu jangan tak cuba beberapa jenis makanan tradisional Terengganu yang popular sama ada kuih muih, lauk pauk mahupun makanan santai. Beberapa menu dalam senarai di bawah turut disertakan dengan tempat dan restoran mana yang boleh anda pergi untuk mencari makanan-­makanan tradisional orang Terengganu. Ada juga beberapa jenis makanan tradisi Terengganu yang juga ada di Kelantan. Contohnya nasi dagang, di Terengganu nasi dan kuahnya memang berlainan rasa daripada nasi dagang Kelantan. Apa-­apa pun, senarai di bawah merupakan nama makanan di Terengganu yang memang semua orang tahu dan menjadi makanan harian.


Keropok Lekor

Makanan Tradisional yang popular di Terengganu. Tidak perlu ditakwil dan dipertikaikan lagi, asal keropok lekor sememangnya dari Negeri Terengganu. Memandangkan Negeri Terengganu kaya dengan sumber ikan, maka boleh dikatakan dari Kemaman sampailah ke hujung Besut ada je gerai yang menjual keropok lekor. Kalau di Kuala Terengganu, antara kedai yang popular ialah di Losong dan juga di Seberang Takir. Kalau di Kemaman, anda boleh ke Kg Geliga.


Nasi Dagang

Nasi Dagang seringkali dijadikan makanan sarapan pagi di negeri Terengganu. Secara tradisionalnya, nasi dagang dibungkus di dalam daun pisang berbentuk kon dan diikat dengan menggunakan lidi.


Ketupat Sotong

Masakan tradisional Terengganu dan lauk yang memang cukup sinonim di Terengganu di mana sotong akan disumbat dengan beras pulut dan dimasak secara berkuah lemak. 



Sata

Sata boleh dikatakan merupakan menu makanan yang menjadi ikon utama kepada daerah Kemaman. Banyak kedai di sini yang menjual sata dan sering menjadi makanan santai di waktu petang.



Nganang

Nganang atau juga dikenali dengan Menganang merupakan kuih yang rasanya seakan-­akan kuih Akok yang popular di Kelantan. Namun tidak seperti akok yang dimasak dalam acuan yang lebih kecil, bentuk kuih nganang ini biasanya dalam bentuk seperti kek yang lebih besar. Terdapat beberapa jenis kuih nganang seperti telur, kacang, beras dan pandan. Kalau yang kaler hijaunya pula, lebih dikenali dengan nama Kuih Bako



1 comment: